Αρχική » » Aπό... κόσκινο τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών

Aπό... κόσκινο τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών

Οι ελεγκτές πιάνουν δουλειά μεθαύριο Δευτέρα και μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα έχουν ελέγξει τις μεγάλες τράπεζες -Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Εμπορική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική-, ενώ το διάστημα 15-30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις... υπόλοιπες 11 τράπεζες. Συνολικά θα εξετάσουν ένα προς ένα όλα τα τραπεζικά δάνεια, συνολικού ύψους 250 δισ. ευρώ
Σαρωτικός θα είναι ο έλεγχος της BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ελεγκτές δεν ζητούν απλώς τα στοιχεία, αλλά θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους τις βάσεις δεδομένων (data bases) για συνεχείς διασταυρώσεις.

Η πρακτική αυτή προκαλεί αντιδράσεις από τους Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ανοίγει τον δρόμο για την κρατικοποίησή τους.

Και αυτό επειδή όποια τράπεζα προσφύγει -είτε από μόνη της, είτε επειδή της ζητηθεί από την ΤτΕ- στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συμμετοχή του Δημοσίου θα γίνεται με κοινές μετοχές, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος.

"Σημασία έχει να δοθεί δυνατότητα στις τράπεζες σε εύλογο διάστημα 5ετίας, και εφόσον η οικονομία ανακάμψει, να επαναγοράσουν τις μετοχές από το ΤΧΣ (με premium), για να μη ζημιωθούν οι μέτοχοι", ανέφερε στο "Εθνος" υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τις τράπεζες που θα δοθεί άμεσα σε διαβούλευση.
Ο υπ. Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι όποια τράπεζα προσφύγει στο ΤΧΣ η συμμετοχή του Δημοσίου θα γίνεται με κοινές μετοχές

Ποιες θα ελέγξουν

Οι ελεγκτές πιάνουν δουλειά μεθαύριο Δευτέρα και μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα έχουν ελέγξει τις μεγάλες τράπεζες -Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Εμπορική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική, ενώ το διάστημα 15-30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις υπόλοιπες 11 τράπεζες. Συνολικά θα εξετάσουν ένα προς ένα όλα τα τραπεζικά δάνεια, συνολικού ύψους 250 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες "βλέπουν" σημαντική άνοδο των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια τα επόμενα τρίμηνα και εκτιμούν ότι το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις θα φτάσει κοντά στα επίπεδα του 60% από 45% που κινείται σήμερα σε μέσο όρο για το τραπεζικό σύστημα.

Η εκτίμηση αυτή είναι απόρροια των δυσοίωνων εκτιμήσεων για την ύφεση που προβλέπεται στα επίπεδα του 5% και συνακόλουθη των αποτελεσμάτων του ελέγχου των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από την Blackrock.

Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες
13 δισ. ευρώ για επισφάλειες και 5 δισ. απώλειες

Οι ελεγκτές θα εξετάσουν τα δάνεια της κάθε τράπεζας χωριστά, όσο και συνδυαστικά για τα ίδια φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν δανειστεί από περισσότερες από μία τράπεζες.

Και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Black Rock θα ζητήσει να εξετάσει ακόμα και τα SPVs (οχήματα ειδικού σκοπού), προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν εντάξει μέρος των δανειακών τους χαρτοφυλακίων σε τέτοια οχήματα.

Η διαγνωστική μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα θα παραδοθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για την τελική επεξεργασία, προκειμένου να οριστούν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την καθεμία. Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, για την κάλυψη των επισφαλειών ανέρχονται στα 13 δισ. ευρώ.

Ενώ απώλειες της τάξης των 5 δισ. ευρώ θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες και από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να τα αναζητήσουν οι τράπεζες είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, είτε από το Ταμείο Χρημ. Σταθερότητας.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger