Αρχική » » Προετοιμάζουν τη χρεοκοπία μας

Προετοιμάζουν τη χρεοκοπία μας

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης
Διαβάζοντας κανείς τα όσα είπε ο Γκίντο Βεστερβέλε στο «Βήμα της Κυριακής», δεν θα μπορούσε παρά να αναθαρρήσει. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε απερίφραστα, πως μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, θα ήταν...
αδιανόητη.
Λίγες μόλις ώρες αργότερα, έρχεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μας προσγειώσει. Και να παραδεχθεί, με δηλώσεις του στο «Der Spiegel» ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, δηλαδή για το ενδεχόμενο η χώρα μας να χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα χρόνια, έστω και αν σπεύδει να προσθέσει, ότι δεν θεωρεί εξαιρετικά πιθανή μια τέτοια προοπτική.
Αν δεν γνώριζε κανείς το πολιτικό υπόβαθρο των δυο παραπάνω στελεχών της κυβέρνησης Μέρκελ, θα θεωρούσε τη γνώμη τους ισότιμη, σχεδόν ισοβαρή. Φυσικά, δεν είναι έτσι. Ο Βεστερβέλε βρέθηκε «αναγκαστικά» αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συνέπραξαν με το CDU σε κυβέρνηση συνεργασίας. Οι πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες του κόμματός του, οδήγησαν στην απομάκρυνση του Βεστερβέλε από την ηγεσία του, η γνώμη του Γερμανού ΥΠΕΞ λοιπόν, δεν είναι και τόσο βαρύνουσας σημασίας πλέον.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απ’ την άλλη, είναι ο «σκιώδης καγκελάριος». Επηρεάζει σε καθοριστικό βαθμό τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας της Άνγκελα Μέρκελ, και ελέγχει πλήρως τους ομολόγους του, των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης. Μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε ενεργό σύμμαχο της Ελλάδας, καταφέρνοντας να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης να μην καταρρεύσει το ευρώ, και της διακριτικής μεταχείρισης της χώρας που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με ντόμινο, δηλαδή… ημών.
Αποκαλύπτοντας στο «Der Spiegel» ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, έστω κι αν δεν το θεωρεί πιθανό, στέλνει μήνυμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Το Βερολίνο «ξεφορτώνεται» ελληνικά ομόλογα, το ίδιο θα κάνει το Παρίσι, και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, τους οποίους νομίζουμε ότι «έχουμε στο χέρι», σκεφτόμενοι ότι μια ελληνική χρεοκοπία δεν συμφέρει την Ευρώπη.
Ο στόχος μοιάζει προφανής: Το 2013, όταν θα έχει διαμορφωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για τον εξοβελισμό μιας χώρας από την ευρωζώνη, η Ευρώπη να μην κινδυνεύει από την κατάρρευση της Ελλάδας. Και να έχουν οι Βρυξέλλες, τη διακριτική άνεση να… μας βγάλουν από την πρίζα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger