Αρχική » » Στην αναμονή οι ένστολοι για τις νέες μεταθέσεις

Στην αναμονή οι ένστολοι για τις νέες μεταθέσεις

ΤΑ ΣΤΕΛΈΧΗ ΤΟΝ ΕΝΌΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΉΣΟΥΝ
Tον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων απειλεί η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση και κοινοποίηση των φετινών μεταθέσεων. Διανύοντας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η διαδικασία για την κάλυψη των θέσεων... εξωτερικού των αξιωματικών. Την ίδια στιγμή, και εξαιτίας των εξοντωτικών οικονομικών μέτρων τα οποία εφαρμόζει και σχεδιάζει η κυβέρνηση, οι στρατιωτικοί σχηματίζουν «ουρά» για μία θέση στα οικήματα ή στις κατασκηνώσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Σε μία περίοδο που η λαίλαπα των μέτρων της κυβέρνησης και της Τρόικας έχουν πλήξει το εισόδημα των στρατιωτικών και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα (Μνημόνιο 2 ή Μεσοπρόθεσμο), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος περαιτέρω ανασφάλειας και άγχους για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. 

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 

Καθυστέρησε πολύ στην προώθηση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των μορίων, σύμφωνα με τα οποία θα υλοποιούνται πλέον οι μεταθέσεις, και περιέπλεξε αρκετά περισσότερο το σύστημα των μεταθέσεων. Οι πρώτες δυσκολίες είναι ορατές και εκτιμάται πως θα παρουσιασθούν ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα.
Συνήθως αρχές ή μέσα Ιουνίου οι στρατιωτικοί γνώριζαν αν και πού μετατίθενται. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας είναι στο στάδιο της επεξεργασίας... Χαρακτηριστικό είναι πως δεν έχει υπογραφεί ακόμη η Υπουργική Απόφαση για την τοποθέτηση των ένστολων σε υπηρεσίες χωρών του εξωτερικού. Είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν φύλλο πορείας λόγω της απαιτούμενης έκδοσης διπλωματικών αδειών και ενός έγκαιρου προγραμματισμού κυρίως για τη στέγαση και την εγγραφή (αν υπάρχουν) παιδιών σε σχολεία των χωρών που θα τους φιλοξενήσει.
Σε αναμονή βρίσκονται επίσης και χιλιάδες άλλοι ένστολοι που περιμένουν μετάθεση, αν και από τα Επιτελεία έχει γίνει σαφές πως θα υλοποιηθούν οι αναγκαίες για τη στρατιωτική υπηρεσία μετακινήσεις. Και στην περίπτωση όμως αυτή, ιδί­ως για τους οικογενειάρχες, απαιτεί­ται ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για τη μετεγκατάστασή τους. 
Αυτό το περιθώριο στενεύει και όσο καθυστερεί η έκδοση των με­ταθέσεων ανακύπτουν δυσκολίες, οι οποίες «πονοκεφαλιάζουν» τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα δυσμενές περιβάλλον λόγω των μέτρων εξαθλίωσης της κυβέρνησης. Το σπουδαιότερο, δε, είναι πως ο νόμος που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ψη­φίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βουλή προβλέπει το δικαίωμα προσφυγής στα Συμβούλια Μεταθέ­σεων σε περίπτωση που ένα στέλε­χος κρίνει μη δίκαιη τη μετακίνηση του ή τη φρουρά στην οποία μετατί­θεται. Ενδεχόμενες μαζικές προσφυ­γές θα προκαλέσουν «μπλακ άουτ» στο σύστημα των μεταθέσεων, ενώ στο καλύτερο σενάριο θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. 

Αγώνας επιβίωσης 
Οι ένστολοι δίνουν μάχη για μία θέση στα φθηνά στρατιωτικά οικήματα και τις κατασκηνώσεις. 

Ταυτόχρονα οι ένστολοι, μετακινούμενοι και μη, έχουν επιδοθεί σε έναν ακόμη αγώνα δρόμου και « επιβίωσης». Να καταφέρουν να εξασφαλί­σουν μια θέση στα ΣΟΑ (οικήματα αξιωματικών) ή τα ΣΟΜΥ (οικήματα υπαξιωματικών) φεύγοντας από τα δυσβάσταχτα ενοίκια. Ενδεικτικό είναι ότι το μηνιαίο μίσθωμα ενός στρατιωτικού διαμερίσματος της τάξεως των 100 τετραγωνικών μέτρων κοστίζει 124 ευρώ με επιπλέον επιβάρυνση τη θέρμανση (26 ευρώ για κάθε μήνα λειτουργίας) και την καθαριότητα Οι προϋποθέσεις για τη διαμονή στα ΣΟΑ και τα ΣΟΜΥ είναι συγκεκριμένες. 
Για πρώτη φορά όμως φέτος παρατηρείται εντονότατο ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται από τις λίστες των ενδιαφερομένων. Κάθε προηγούμενο ξεπερνούν επίσης οι αιτήσεις για τα καταλύματα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΚΑΑΥ), προκειμένου με 3 ευρώ την ημέρα περιορισμένος αριθμός στρατιωτικών να κάνει οικογενειακές «διακοπές». ■ 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ-ΕΦ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger