Αρχική » » Και ο Ανδρέας… Σημίτη θα ψήφιζε

Και ο Ανδρέας… Σημίτη θα ψήφιζε

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης
Ο φυσικός πολιτικός αντίπαλος του Ανδρέα Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να είναι οΚωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Εθνάρχης βρέθηκε πρωτίστως απέναντι στον πατέρα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, οι νεώτερες γενιές όμως γαλουχήθηκαν με την…
ψιθυριστή σύγκριση των δυο τελευταίων, αυθεντικά μεγάλων ηγετών που γνώρισε η Ελλάδα.
Ήταν επόμενο. Καραμανλής και Ανδρέας εκπροσωπούσαν δυο διαφορετικούς κόσμους. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έμοιαζε, περισσότερο από κάθε άλλον Έλληνα πολιτικό των τελευταίων δεκαετιών, με το πρότυπο δημοκρατικού ηγέτη της Αρχαίας Ελλάδας. Ήταν λιτός, τάχθηκε στην υπηρεσία του λαού και του έθνους, ακόμη και όταν ο λαός και το έθνος τον πλήγωναν. Στέγνωσε την καρδιά του για να κυβερνήσει, αλλά κατάφερε να παρασύρει μαζί του στο μέλλον, μια κοινωνία που αδυνατούσε να κατανοήσει και να παρακολουθήσει τον πυρήνα της πολιτικής στόχευσής του.
Ο Καραμανλής υπήρξε το τελευταίο ανάχωμα της Ελλάδας, απέναντι στον έμφυτο λαϊκισμόκαι την επιδερμική προσέγγιση της καθημερινότητάς που χαρακτηρίζουν το dna μας. Ήταν ο μόνος που στάθηκε απέναντι στο… εθνικό πανηγύρι στο οποίο μας προέτρεπαν εκπρόσωποι άλλων πολιτικών κινημάτων και ιδεολογιών.
Και βέβαια, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατάφερε να διαψεύσει στην πράξη τον μύθο περί «προόδου και συντήρησης», με την Κεντροαριστερά να διεκδικεί για τη δική της… πλευρά του λόφου, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ως ιδεολογική αφετηρία δημιουργίας και εξέλιξης. Ο Καραμανλής πήρε πάνω του κάθε μεγάλη πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε έναν εθνικό ηγέτη, Και ανάγκασε την Ελλάδα να κολυμπήσει στα βαθιά, αντί να περιμένει στωικά πότε θα αποφάσιζαν οι Έλληνες να μπουν στη θάλασσα.
Ο Ανδρέας απ’ την άλλη, υπήρξε ο ηγέτης με τη μεγαλύτερη συγγένεια προς τον μέσο Έλληνα. Όχι τους μετριοπαθείς. Αλλά την πλειοψηφία της κοινωνίας, από την οποία προκύπτουν τα συμπεράσματα περί «μέσου όρου». Κατανόησε εγκαίρως και ταχύτερα από κάθε άλλον, τι ήθελαν οι Έλληνες. Να ακούσουν και να ζήσουν. Τους τα είπε, και τους τα χάρισε. Και οι Έλληνες δεν τον ρώτησαν ποτέ, ούτε που τα βρήκε, αλλά ούτε και αν θα έπρεπε ποτέ… να τα δώσουμε πίσω. Γι’ αυτό και αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι ζητούν επιτέλους αυτοί οι «άξεστοι» ξένοι δανειστές.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ο ίδιος, ταυτόχρονα, το «μέσο» και το «μήνυμα» μιας εκκωφαντικής πολιτικής πλάνης: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, συνήθιζε να λέει. Στην πραγματικότητα, η εννοιολογική αφετηρία από την οποία ξεκίνησε η ρητορική εισβολή του Ανδρέα στο ασυνείδητο των Ελλήνων, περιέγραφε το εξής πραγματιστικό σχήμα: Ο Ανδρέας είναι το ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ είναι η Ελλάδα. Επομένως, ο Ανδρέας… είναι η Ελλάδα.
Γύρω από τη δική του ηγετική φυσιογνωμία, οικοδομήθηκε ένα Κίνημα ελλειμματικών προσωπικοτήτων, μετρίων πολιτικών στελεχών και ιδεολογικού μιμητισμού: «Έκλεβε» κάθε καλή ιδέα που ακουγόταν στη δημόσια σφαίρα, ανεξαρτήτως αν ανήκε στη Δεξιά ή την Αριστερά. Και την παρουσίαζε ως δική του, καταφέρνοντας μάλιστα να σε πείσει ότι… ήταν.
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το πολιτικό δημιούργημα του Ανδρέα. Σήμερα ωστόσο, στα χρόνια του Μνημονίου στο οποίο το ΠΑΣΟΚ μας οδήγησε, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι… ξεπέρασε τον δημιουργό του. Εξελίχτηκε σε πολιτικό μόρφωμα, που κάθε φορά ταίριαζε γάντι στη συγκυρία της εποχής, επειδή δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να ξεχνά τι πρέσβευε… στην προηγούμενη σελίδα του βιβλίου της ζωής μας.
Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε για να… αντικαταστήσει την Ελλάδα. Γι’ αυτό έγινε συνώνυμο του κράτους, δημιουργώντας στρατιές μόνιμης εκλογικής πελατείας. Στην πορεία βέβαια, η Ελλάδα κατάφερε να αντέξει, έστω και με τις σοβαρές αμυχές που βιώνουμε σήμερα.
Το θέμα μας είναι η ροπή προς τη διαρκή επιβίωση, που καρφίτσωσε στο dna του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σήμερα, μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάρρευση, ο ανασχηματισμός του Γιώργου Παπανδρέου, έφερε σε πρώτο πλάνο τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα «πολλά ΠΑΣΟΚ». Ένας υποχρεωτικός συνεταιρισμός, σε μια προσπάθεια να ξεγελαστεί και πάλι η κοινωνία.
Όλα για την εξουσία λοιπόν. Αυτό ήταν και παραμένει το ΠΑΣΟΚ. Μας το απέδειξε άλλωστε περίτρανα το 1996. Τον Ιούνιο εκείνου του έτους, μόλις μια εβδομάδα μετά την απώλεια του Ανδρέα Παπανδρέου, το Κίνημα ψήφισε για διάδοχό του τον Κώστα Σημίτη. Έναν πολιτικό που ο Ανδρέας… δεν ήθελε να βλέπει.
Εκείνο ωστόσο που δεν προλάβαμε να δούμε , ήταν τον Ανδρέα… να ψηφίζει και εκείνος Σημίτη. Κι ας μην άντεχε να τον βλέπει και να τον ακούει. Ήταν ωστόσο εκείνος που, σε σύγκριση με τον Άκη, διασφάλιζε την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Μια αλήθεια που, όσο πικρή κι αν ήταν, θα έκανε και τον Ανδρέα ακόμη να τον ψηφίσει. Για να μην χαθεί η εξουσία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger