Αρχική » » Πυρ ομαδόν για τα Μετοχικά Ταμεία

Πυρ ομαδόν για τα Μετοχικά Ταμεία

Του Μάνου Ηλιάδη
Ένα Ταμείο για τους στρατιωτικούς και ένα για το αστυνομικό προσωπικό είναι η πρόταση της νεοσύστατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών.
Αιτία αέναων διαμαρτυριών παραμένει το θέμα των Μετοχικών Ταμείων των στρατιωτικών, όπως προκύπτει από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες τους μέσω των ενώσεων αποστράτων, οι οποίες ξεπηδούν η μία μετά την άλλη, για να προβάλουν τις αντιρρήσεις και τα αιτήματα τους για την πο­λιτική που εφαρμόζεται. Αυτή τη φορά, σειρά είχε μία νεοσύστατη και από την αρχή ιδιαίτερα...
δραστήρια, όπως φαίνεται από τη μέχρι σήμερα δραστηριότητά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών, η οποία βάλλει και αυτή κατά της ακολουθούμενης πολιτικής στο θέμα των Μετοχικών Ταμείων. Με ανακοίνωσή της, η ομοσπονδία ανεφέρθη στην ενοποίηση των τριών Μετοχικών Ταμείων σε ένα, σύμφωνα με τη δήλωση που είχε κάνει ο ΥΕΘΑ κ Ευάγγ. Βενιζέλος στις 12 Ιανουαρίου 2010, και συγκεκριμένως στο τμήμα της δηλώσεώς του ότι «το ορθο­λογικό σχήμα είναι -και προς τα εκεί θέλουμε να προχωρή­σουμε· ένα Μετοχικό Ταμείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ένα για το αστυνομικό προσωπικό, το οποίο επίσης, όταν ενώσει τις δυνάμεις του -γιατί είναι πολυδιασπασμένο α­σφαλιστικά-, θα αποκτήσει με­γαλύτερη ισχύ...». «Μετά παρέλευση 17 μη­νών», αναφέρει η ομοσπονδία, «διαπιστώνεται ότι, ενώ το ΜΤΣ βυθίζεται στο χρέος και η διακοπή χορηγήσεως των βοηθημάτων για τα παιδιά (ΒΕΑ) ξεπέρασε πλέον τα 2,5 χρόνια, καμία ενέργεια δεν έγινε προς την κατεύθυνση των δεσμεύσεων του κ. ΥΕΘΑ, αλλά, α­ντίθετα, μία σειρά αντιφατι­κών δηλώσεων των αρμοδίων υπουργών και απραξία έχουν δημιουργήσει μία απερίγραπτη κατάσταση, που δείχνει ό­τι ουδείς γνωρίζει για το μέλ­λον του Ταμείου». 
«Το μόνο που έχει γίνει», συνεχίζει η ο­μοσπονδία, «είναι η λήψη μέτρων, στα πρότυπα του μνη­μονίου, με την εύκολη "συ­νταγή" της τρόικας σε βάρος των μετόχων (εν ενεργεία) και των μερισματούχων (εν απο­στρατεία) του ΜΤΣ, μειώσεις- μειώσεις-μειώσεις, ήτοι: 

Μείωση του μερίσματος κα­τά 25% και, κατά επέκταση, του ΒΕΑ. 

Μείωση του μερίσματος των χηρών κατά 30%. 

Μείωση του επιδόματος θα­νάτου κατά 33%. 

Επιπλέον μείωση των απο­δοχών των εν ενεργεία στελε­χών μόνο του Στρατού Ξηράς (και του 68% των αστυνομι­κών), αυξάνοντας τις εισφο­ρές υπέρ του ΜΤΣ στο 5%». 
«Εδώ τελειώνει το "σχέδιο ε­ξυγίανσης" του ΜΤΣ», ρωτάει η ομοσπονδία, «ή θα συνεχι­σθεί και με νέα μείωση του με­ρίσματος;». 

Καταγγελίες 

■ Παρακάτω, αφού αναφερθεί στην επί χρόνια χρησιμοποίη­ση του ΜΤΣ για κάθε λογής ε­ξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων των πολιτικών προϊσταμένων του και τις λανθασμένες και ύπο­πτες επιλογές, «που οφείλο­νται σαφώς σε πολιτικές απο­φάσεις», η ομοσπονδία επιση­μαίνει: «Και ενώ το ΜΤΣ βυ­θίζεται, το υπουργείο Οικονο­μικών δεσμεύει όλες τις ει­σφορές των εν ενεργεία στε­λεχών προς το Ταμείο! (σ.σ. δικό μας το θαυμαστικό), με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής του. Οι ει­σφορές των μελών για τα τέ­κνα τους εξανεμίστηκαν για κάλυψη άλλων αναγκών (!), με αποτέλεσμα τη δημιουργία σήμερα τρέχοντος ελλείμμα­τος για τα ΒΕΑ περίπου 150 ε­κατ. ευρώ». 

■ Συνεχίζοντας τις καταγγε­λίες της, η ομοσπονδία επιση­μαίνει παρακάτω ότι οι εισφο­ρές των μερισματούχων στε­λεχών μόνο του Στρατού Ξη­ράς υπέρ του ΕΚΟΕΜΣ (Ειδι­κός Κλάδος Οικονομικής Ενι­σχύσεως Μερισματούχων Στρα­τού), ύψους 40 εκατ. ευρώ, πα­ρανόμως δεν αποδίδονται α­πό το ΜΤΣ προς αυτό, με ο­ρατό πλέον τον κίνδυνο δημι­ουργίας ελλείψεως ρευστότη­τας και στο ΕΚΟΕΜΣ. Και το οξύμωρο εδώ είναι, επισημαί­νει περαιτέρω η ομοσπονδία, ότι, αν και πρόκειται για χρή­ματα από εισφορές των στε­λεχών του Στρατού, χρηματο­δοτούν το μέρισμα και των α­στυνομικών. 

«Το Ταμείο δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κρά­τους», συνεχίζει η ομοσπον­δία. «Είναι δικά μας χρήματα, τα οποία διαχειρίζονται άλλοι. Το τραγικό είναι ότι ο Στρατός Ξηράς έχει την καλύτερη με­τοχική σχέση (2,4:1) έναντι ό­λων των άλλων συναφών φο­ρέων, με ικανοποιητικά έσοδα και πόρους, και οι μερισματούχοι του βρίσκονται στη χει­ρότερη από όλους θέση. Από τη μελέτη, που διαθέτει το ΥΠΕΘΑ, προκύπτει ότι το ε­τήσιο όφελος ανά μερισματούχο από τους "κοινωνικούς πόρους" είναι κατά μέσον όρο 3.400 ευρώ για το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, 3.000 για το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και μόλις 840 ευρώ για το ΜΤΣ, μία τεράστια διαφορά που δεί­χνει το μέγεθος της άνισης με­ταχείρισης στελεχών του ίδι­ου υπουργείου, με ίδιες ει­σφορές». Ταυτόχρονα, επιση­μαίνει η Ομοσπονδία, όλοι οι «κοινωνικοί πόροι» του Στρα­τού Ξηράς κατανέμονται με­ταξύ των μερισματούχων Στρα­τού Ξηράς - ΕΑ.ΑΣ. (30-60), ε­νώ το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών πόρων της ΕΛΑΣ κατευθύνεται στο δικό της επικουρικό ταμείο (ΕΤΑΠΑΣΑ). 

Οι προτάσεις της ομοσπονδίας 

Για να δοθεί λύση στο πρόβλημα του ΜΤΣ, η ομοσπονδία προτείνει: 

■ Την άμεση νομοθετική ρύθμιση στο πνεύμα του καταργηθέντος Α.Ν. 2141/1939, που προέβλεπε την αναλογική κατανομή των πόρων του ΥΠΕΘΑ ώστε οι κρατήσεις των κοινωνικών πόρων των Ε.Δ να συγκεντρώνονται πλέον σε κεντρική οικονομική υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ η ο­ποία στη συνέχεια θα τους διανείμει στα τρία αμιγή Μετοχικά Ταμεία (Στρατού-Ναυτικού-Αεροπορίας) ανάλογα με τον αριθμό των μετοχομερι-σματούχων τους.» 

■ Τη διατήρηση της υπαγωγής του Τα­μείου στο ΥΠΕΘΑ. 

Τον συμψηφισμό των οφειλών-υποχρεώσεων του κράτους προς το ΜΤΣ για μείωση του ελλείμματος. 

Την απελευθέρωση από το υπουργείο Οι­κονομικών των ποσών που παρακρατεί α­πό τις εισφορές των μετόχων προς το ΜΙΣ. 

Ποσοστό των κρατήσεων των μερι­σματούχων του ΜΤΣ που γίνονται υπέρ ΕΑΣ να διατεθεί για τα επόμενα 4-5 έ­τη προς κάλυψη μέρους του ελλείμμα­τος του Ταμείου, ώστε αυτό να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ανάγκη άμεσης πληρωμής των βοηθημάτων των παιδιών (ΒΕΑ) που καθυστερούν πλέον των δυό­μισι ετών και, όπως φαίνεται, θα ξεπε­ράσει τα πέντε έτη. 

Τη διαγραφή του υπόλοιπου χρέους προς το υπουργείο Οικονομικών, δεδο­μένου ότι αυτό δημιουργήθηκε διαχρο­νικά από τις επιλογές των πολιτικών προϊ­σταμένων του Ταμείου. Είναι απαράδε­κτο, επισημαίνει η ομοσπονδία, το κρά­τος να διαγράφει χρέη εταιρειών ή φο­ρέων (π.χ. ΠΑΕ, Μεγάρου Μουσικής κ.λπ.) μη κοινωνικού χαρακτήρα και να αφήνει να βυθίζεται το ΜΤΣ, η αποστο­λή του οποίου είναι καθαρά κοινωνική και αφορά πάνω από 60.000 οικογένειες. 

Την επιστροφή των παρανόμως παρα­κρατουμένων από το ΜΤΣ εισφορών υπέρ του ΕΚΟΕΜΣ, ύψους 40 εκατ. ευρώ. 

■ Την αξιοποίηση της επικαιροποιημένης αναλογιστικής μελέτης της Deloitte, που διαθέτει το ΥΠΕΘΑ η οποία προσδιορίζει σαφώς ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η ανεπαρκής «εργοδοτική συμμετοχή» της ΕΛ.ΑΣ. και η ανομοιογένεια προέ­λευσης των μερισματούχων, που έχει δη­μιουργήσει μέχρι σήμερα ζημία, η οποία υπολογίζεται από την εταιρεία (ως συσ­σωρευμένο ποσό μαζί με τους τόκους) ό­τι είναι της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. 

■ Και τέλος, καταλήγει η ομοσπονδία, α­παιτείται διερεύνηση σε βάθος από δι­καστική αρχή όλων των καταγγελιών, που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, αλλά και των πράξεων και παραλείψεων που ζη­μίωσαν το ΜΤΣ. 


ΕΦ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger