Αρχική » » Το-ποτηρι-τές... (Με τα φρένα σπασμένα...)

Το-ποτηρι-τές... (Με τα φρένα σπασμένα...)

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όμως η κυβέρνησή του βαδίζει χωρίς δικό της οδικό χάρτη ακολουθώντας μια πορεία στα τυφλά και με πολλά εμπόδια, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να την εκτροχιάσουν.
Αυτό σημαίνει ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει...
μακρόπνοα σχέδια καθώς όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες:
1. Εξαρτάται ανά πάσα στιγμή από τις διαθέσεις των, σε νευρική κρίση και πλήρη σύγχυση, βουλευτών του κόμματός του οι οποίοι, όπως φάνηκε στη συνεδρίασή τους την περασμένη Τρίτη, διαφωνούν συνολικά με την οικονομική πολική και κινούνται με το βλέμμα στραμμένο στους αγανακτισμένους. Επίσης ένας βουλευτής, ο Νίκος Σαλαγιάννης, έφθασε στο σημείο να πει ότι φταίει συνολικά η κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Κατά συνέπεια ούτε η θετική ψήφος όλων είναι δεδομένη για το μεσοπρόθεσμο, ούτε η κυβέρνηση με αυτή τη χαλαρή στήριξη από τους βουλευτές μπορεί να πάει μακριά και πολύ περισσότερο να φθάσει μέχρι το 2013.
2. Εξαρτάται κάθε μέρα από τις διαθέσεις των δανειστών της χώρας, που απειλούν πότε με τη μη εκταμίευση της πέμπτης δόσης και πότε με το μπλοκάρισμα του νέου πακέτου δανειοδότησης. Η τακτική τους μοιάζει με... ψυχρό πόλεμο.
3. Η απήχηση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στον κόσμο περιορίζεται δραστικά. Δεν είναι μόνο οι «αγανακτισμένοι» που συρρέουν στις πλατείες για 17η μέρα, είναι και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν μια δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αρκετές από αυτές έχει χάσει την πρώτη θέση λόγω της μεγάλης μείωσης των ποσοστών του και παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν ανακάμπτει.
4. Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πυκνώνουν οι φωνές για κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. ή σε διαφορετική περίπτωση πρόωρες εκλογές. Τέτοιες προτάσεις έκαναν αρκετοί βουλευτές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρ' ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, από τις εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση κι ούτε είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει. Επιπλέον, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πληροφορίες ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν πριν από την ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Πώς θα απαντήσει
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν πολλές λύσεις. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς επιτελείς, η χθεσινή του νέα έκκληση για συναίνεση είναι η πρώτη κίνηση στην προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι μονόδρομος για τη χώρα. Από τη σύνοδο κορυφής στις 24 Ιουνίου προσδοκά να ανάψει το πράσινο φως για το νέο πακέτο δανεισμού της χώρας και για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Η δόση μπλοκάρεται αυτή τη στιγμή κυρίως από το ΔΝΤ, το οποίο για να εκταμιεύσει το μερίδιό του θέλει να εγγυηθεί η Ε.Ε. τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και για το 2012. Την απόφασή του θα την πάρει στις 8 Ιουλίου.
Είναι πολύ πιθανό η πέμπτη δόση να είναι η πρώτη του νέου δανείου, καθώς αυτό το ενδεχόμενο κερδίζει συνεχώς έδαφος στις συζητήσεις και αναφέρθηκε και προχθές την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο από τον Ε. Βενιζέλο. Λίγο πριν, ή το πιθανότερο λίγο μετά τη σύνοδο, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία το μεσοπρόθεσμο.
Αν η κυβέρνηση βγει αλώβητη από αυτή τη διαδικασία, προγραμματίζεται ένας ευρύς ανασχηματισμός, με το οικονομικό επιτελείο υποψήφιο για αντικατάσταση.
Κυβερνητικοί παράγοντες προϊδεάζουν για δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός φλερτάρει με την ιδέα να αναθέσει υπουργεία ή σημαντικά πόστα για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, όπως είναι ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων (ο πρωθυπουργός θα ήθελε στη θέση αυτή τον Α. Ταμβακάκη της Εθνικής Τράπεζας), σε πρόσωπα ακόμα και έξω από το ΠΑΣΟΚ. Το είπε και ο ίδιος προχθές στο υπουργικό συμβούλιο.
Το χαρτί του δημοψηφίσματος μάλλον θέλει να το παίξει για θεσμικά θέματα που έχουν σχέση με το πολιτικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης δεν μπορεί να πάει μακρύτερα από τη 15η Ιουλίου, ημέρα εκταμίευσης της πέμπτης δόσης. * 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger