Αρχική » » Η “αναδιάρθρωση” ξεκίνησε

Η “αναδιάρθρωση” ξεκίνησε

Γράφει ο Μάνος Οικονομίδης
Μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσουμε τη φράση-προτροπή του Γιώργου Παπανδρέου, και να«αναδιαρθρώσουμε τη χώρα»; Δηλαδή, τη νοοτροπία μας, την κουλτούρα με την οποία προσεγγίζουμε την καθημερινότητά μας, το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με την Ελλάδα και το μέλλον; Μάλλον πρέπει. Καθώς φαίνεται ότι αυτή η «αναδιάρθρωση» ξεκίνησε ήδη. Ξεκίνησε...
σήμερα. Και ξεκίνησε ερήμην του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του. Τόσες εβδομάδες σκηνικού «εμφύλιας διαμάχης» στην Κερατέα, με το κράτος, τους λειτουργούς του και τους κατοίκους της περιοχής να μην κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από τα «θέλω» του καθενός, αποτελούν πλέον ανάμνηση, μετά την παρέμβαση του Μητροπολίτη της περιοχής, κ. Νικόλαου. Ο οποίος, διαδραμάτισε μεσολαβητικό ρόλο, για να δρομολογηθεί… το αυτονόητο: Να έρθουν σε επαφή οι δυο πλευρές, να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, και στο τέλος της συζήτησης να καταλήξουν σε συμφωνία αποφόρτισης και απεγκλωβισμού από το παρατεταμένο αδιέξοδο.
Η παρέμβαση του κ. Νικόλαου προσφέρει πολλαπλή σημειολογία: Η λύση δόθηκε χάρη σε έναν άνθρωπο της Εκκλησίας. Δηλαδή, ενός φορέα που σύμφωνα με την Κυβέρνηση θα έπρεπε να διαχωριστεί από το κράτος. Και που στα μάτια πολλών, έχει εξελιχθεί σε αναχρονιστικό κύτταρο για την κοινωνία μας.
Προφανώς και το παράδειγμα του Μητροπολίτη Μεσογαίας δίνει έναν επαρκή αντίλογο σε όλα αυτά.Έχει σημασία το ποιος είναι ο φορέας κάθε μηνύματος, γιατί η δική του προσωπικότητα ενισχύει το περιεχόμενο και τη δύναμη του μηνύματος αυτού. Και αν πράγματι η Εκκλησία έχει εξελιχθεί σε αναχρονιστικό φορέα, σίγουρα δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους τους λειτουργούς της.
Γεγονός είναι ότι η παρέμβαση του κ. Νικόλαου οδήγησε σε απτό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με το αδιέξοδο που είχε προκαλέσει η διαχείριση του θέματος από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς, και ταυτόχρονα… επιβεβαιώνει τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον Κάρολο Παπούλια, που επίσης μίλησε για την ανάγκη «να κοιταχτούμε στον καθρέφτη».
Στην περίπτωση της Κερατέας, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη, και επέλεξαν να εμπιστευτούν τον Μητροπολίτη, και όχι… ο ένας τον άλλο. Βρήκαν σε εκείνον το μέτρο αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που αναζητούσαν για να υποχωρήσουν από εγωϊσμούς και επιδιώξεις.
Το μήνυμα είναι ηχηρό, και αφορά πρωτίστως την Κυβέρνηση. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, και να βρούμε λύσεις, κυρίως όταν… εσείς δεν παρεμβαίνετε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger