Αρχική » » Ιστορική ήττα της Μέρκελ

Ιστορική ήττα της Μέρκελ

Αυτός που σηκώνει τα χέρια ψηλά, δείχνοντας τη χαρά του για τη μεγάλη νίκη, λέγεται Βιίφριντ Κρέτσμαν και είναι ο πρώην εκπαιδευτικός και παλιότερα συνεργάτης του πρώτου "πράσινου" υπουργού στη Γερμανία, του Γιόσκα Φίσερ. Σήμερα θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο πρώτος "πράσινος"... πρωθυπουργός της Γερμανίας. Ύστερα από τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός του πέρασε σε ποσοστά ακόμα και τους σοσιαλδημοκράτες (με τους οποίους θα σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό) και μάλιστα σε ένα από τα προπύργια των Χριστιανοδημοκρατών, όπου το συντηρητικό κόμμα είχε αδιάκοπα την εξουσία τα τελευταία 58 χρόνια, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης. Εκεί που η ανεργία είναι ανεπέσθητη, ακόμα και τώρα στα δύσκολα χρόνια. Εκεί που υπάρχουν οι πιο πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Εκεί που ο κόσμο έχει ως παράδοση "να εργάζεται ακατάπαυστα και να δημιουργεί", όπως λένε και σε μια παροιμία τους. Πολλοί είναι οι λόγοι που έφεραν τους πράσινους στην πρώτη θέση των κερδισμένων των χθεσινών εκλογών. Στο διπλανό κρατίδιο τριπλασίασαν τη δύναμή τους και θα μπουν στην κυβέρνηση μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες του μακροβιότερου σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Μπεκ.
Η πυρηνική καταστροφή που συντελείται στην Ιαπωνία, φαίνεται πως αποτέλεσε τον πρώτο και σπουδαιότερο λόγο κι έδωσε το εισιτήριο για τη μετακίνηση των Πράσινων, στο πιο πλούσιο κρατίδιο της Γερμανίας, αυτό της Βάδης - Βυρτεμβέργης και στη Ρηνανία -Παλατινάτο, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στην κυβερνητική εξουσία μετά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, όπου σημείωσαν απρόσμενη άνοδο.
«Πρόκειται για ιστορική νίκη», δήλωσε η Κλόντια Ρόθ, που μοιράζεται την ηγεσία της παράταξης με τον Βίνφριντ Κρέτσμαν, σε ένα ανοιξιάτικο μετεκλογικό γλέντι, που ξεκίνησε λίγο μετά το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο, από τους Πράσινους, αμέσως με την ανακοίνωση του πρώτου έξιτ πολ.
Η κεντροαριστερά ασκεί έντονη κριτική επί μακρό χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση της Μέρκελ, για τη συνέχιση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος της Γερμανίας, τέσσερις εκ των οποίων στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, όταν μάλιστα οι πιο πολλοί από αυτούς έχουν αρκετές δεκαετίες λειτουργίας στην πλάτη τους. Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ενίσχυσε σηναντικά τη διεισδυτικότητα της απήχησης των θέσεων των Πράσινων στο εκλογικό σώμα.
31 χρόνια μετά την εμφάνισή τους οι οικολόγοι και ειρηνιστές πράσινοι, που σύντομα ξεπέρασαν τον χαρακτήρα του «γραφικού», καθώς συμμετείχαν και σε συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες το 1998, φαίνεται ότι με αφορμή και την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, επιστρέφουν δυναμικά στο ρεαλισμό, διεκδικώντας την ουσία της πολιτικής, που είναι η εξουσία να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου εγκαταλείποντας οριστικά στο παρελθόν τις εσωτερικές φωνές για επιμονή στο χαρακτήρα κινήματος διαμαρτυρίας.
Η Μέρκελ είανι υποχρεωμένη τώρα να πάρει σοβαρές αποφάσεις ως προς τη λειτουργία των πυρηνικών εργαστασίων παραγωγής ενέργειας και να επισπεύσει την έξοδο από αυτά. Η άμεση μετάβαση σε παραγωγή ενέργειας από ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά είναι επιτακτική ανάγκη και βούληση της κοινής γνώμης. Σε λίγο έρχονται κι άλλες εκλογές. Ήδη το καμπανάκι για το κόμμα τς χτύπησε ηχηρά, ενώ για τους εταίρους της , τους Φιλελευθέρους του Βεστερβέλε, είναι πλέον πολύ αργά, αφού δεν μπαίνουν στη βουλή, όπου κι αν γίνονται εκλογές.
Ήταν στραβό το κλήμα... θα το φάει τώρα και η κατσίκα (που δε μασάει πλέον ταραμά)!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger