Αρχική » » ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ….ΑΛΛΩΝ

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ….ΑΛΛΩΝ



Ένα αφιέρωμα του πρακτορείου Reuters στη «μεσαία τάξη» που γονατίζει και χάνεται στην εργασιακή και κοινωνική εξαθλίωση...
Τη στιγμή που η παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτική ελίτ βρίσκεται στο γραφικό Νταβός των Ελβετικών Άλπεων και συζητά στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τις ενδεχόμενες λύσεις που μπορούν να δοθούν στα σοβαρά σύγχρονα οικονομικά προβλήματα-που για κάποιους η ίδια δημιούργησε -, εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο βιώνουν καθημερινά την απόλυτη οικονομική, εργασιακή αλλά και κοινωνική εξαθλίωση. Η πάλαι ποτέ...
κραταιά «μεσαία τάξη» πάνω στην οποία στήριξαν τις καριέρες τους εκατοντάδες πολιτικοί από ολόκληρο τον κόσμο, υποφέρει όσο ποτέ άλλοτε. Και τα συμπεράσματα –ευχολόγια που θα «ανθήσουν» ως εντελβάις και από αυτό το Φόρουμ δια στόματος των ηγετών του πλανήτη μάλλον θα μοιάζουν με ασπιρίνες. Το πρακτορείο Reuters προσπάθησε να ανακαλύψει πως βιώνει ο μέσος Ισπανός κι ο μέσος Έλληνας την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, αλλά και ο μέσος Βρετανός που μόλις πρόσφατα ενημερώθηκε για τις διαστάσεις του δημοσιονομικού χρέους της πατρίδας του.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Κριστίν Γκόλντσμιθ: Δεν έχω τι άλλο να κόψω.

Η ΚΡΙΣΤΙΝ Γκόλντσμιθ καθημερινά πονοκεφαλιάζει στην προσπάθεια της να λύσει τον δυσκολότερο γρίφο που της έβαλε η…. κυβέρνηση Κάμερον το τελευταίο διάστημα: «Τι άλλο να περικόψω από τα έξοδα μου προκειμένου να μην χρειαστεί να διακόψει η 6χρονη κόρη μου Άστον τα μαθήματα κινέζικων που κάνει; Είμαι ανένδοτη» υποστηρίζει. «Προσπαθώ να προσφέρω έξτρα προσόντα στα παιδιά μου, έτσι ώστε στο μέλλον να έχουν ένα προβάδισμα στην αναζήτηση εργασίας» εξηγεί η Κριστίν στο Reuters. Το κακό όμως στην ιστορία είναι ότι είναι άνεργη, αν και το αντισταθμίζει με κάποια κρατικά επιδόματα πρόνοιας που λαμβάνει κάθε μήνα. Βέβαια ο άντρας της έχει δουλειά. Εργάζεται στο τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας του Λονδίνου «μέχρι να δούμε τι θα γίνει κι εκεί βέβαια», όπως λέει η ίδια φοβούμενη τις εξαγγελίες Κάμερον για «κούρεμα» του δημόσιου τομέα. «Αν ο Τζον χάσει τη δουλειά του, θα πρέπει να μετακομίσουμε σε μικρότερο σπίτι, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουμε περικοπές και σε άλλες συνήθειες μας». Συνήθειες που, όπως εξηγεί βέβαια, δεν αγγίζουν τα όρια της πολυτέλειας, παρά μόνο εκείνα της καθημερινότητας. Όπως «τη μηνιαία κάρτα του γυμναστηρίου που κοστίζει 50 ευρώ», αλλά και «ψώνια, όπως κάποια απαραίτητα ρούχα για τα παιδιά».

ΕΛΛΑΔΑ

Ο χειρούργος χωρίς δουλειά και η καθηγήτρια αγγλικών.



Με τη μόλις δύο ετών κόρη τους Καλλιόπη να παίζει στο δωμάτιο της, και ενώ περιμένουν να γεννηθεί και το δεύτερο μωρό τους, ο Γιώργος και η Γεωργία Καθαράκη -αμφότεροι 35 ετών– εκ πρώτης όψεως μοιάζουν με το ιδανικό ζευγάρι Ελλήνων. Ο Γιώργος γιατρός, η Γεωργία καθηγήτρια αγγλικών, νιώθουν ιδιαίτερα τυχεροί καθώς ζουν στο δικό τους σπίτι –δώρο των γονιών τους- χωρίς να έχουν τον μπελά του στεγαστικού δανείου πάνω από το κεφάλι τους. Τον περασμένο Απρίλιο, λίγο μετά την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της Ε.Ε, ο Γιώργος ολοκληρώνοντας την ειδικότητα του χειρουργού, διαπίστωσε ότι ήταν αδύνατο να βρει δουλειά σε δημόσιο νοσοκομείο. Περίπου την ίδια περίοδο και η Γεωργία-που εργάζεται- στον δημόσιο τομέα- υπέστη δραστική περικοπή του μισθού της. Και μέχρι το τέλος του 2010, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters, έφτασαν στο σημείο να μετρούν κάθε σεντ που ξόδευαν για να τα βγάλουν πέρα. Να σκεφτούν καλά πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά. «Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μέσα στο 2011, σκεφτόμαστε να πάμε στο εξωτερικό. Είτε στη Δανία είτε στη Σουηδία όπου χρειάζονται γιατρούς και οι μισθοί είναι καλύτεροι» δήλωσε ο Γιώργος λίγο πριν από την έλευση του νέου έτους. «Είναι μεγάλη απόφαση» πρόσθεσε ακόμη και συνέχισε λέγοντας «μας αρέσει η πατρίδα μας. Εδώ είναι όλη μας η ζωή, οι φίλοι μας, οι γονείς μας».

ΙΣΠΑΝΙΑ

Αμέλια Τόμας: Μας διέλυσε ο Θαπατέρο.



Η 37χρονη Αμέλια Τόμας ονειρευόταν να ανοίξει το δικό της στούντιο διακόσμησης και να πουλήσει το μικρό δυάρι που είχε πάρει προίκα από τους γονείς της προκειμένου να αγοράσει ένα μεγαλύτερο. Ένα με τέσσερα δωμάτια. Ένα για την ίδια και τον άντρα της, Γκονσάλο Ατσα, κι από ένα για τις τρείς κόρες της. Τους πρόλαβε όμως ο Θαπατέρο και τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε. Μέτρα που, όπως λέει και η ίδια, «διέλυσαν τη μεσαία τάξη στη χώρα». Ήδη το ζευγάρι αναγκάστηκε για οικονομικούς λόγους να διακόψει τα μαθήματα γαλλικών που έκανε η μία από τις κόρες τους, όπως και μαθήματα κιθάρας που παρακολουθούσε η άλλη. «Έχουμε κόψει όλα τα έξτρα έξοδα. Και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές» λέει η 37χρονη Αμέλια, τη στιγμή που συχνά πυκνά ακούει ειδικούς –και κερδοσκόπους- να πιστεύουν ότι σύντομα η Ισπανία θα βαδίσει στο μονοπάτι της οικονομικής διάσωσης που βάδισαν Ελλάδα και Ιρλανδία.


ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger