Αρχική » » Σώζοντας την "πατρίδα"

Σώζοντας την "πατρίδα"



Από το Μαρικάκι
Δεν φωνάζει τόσο καιρό το ΚΚΕ, ήδη από την επομένη των εκλογών του 2009, ότι η πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς λόγω κρίσης αλλά λόγω προγράμματος; Ε, το επιβεβαίωσε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβερνώσας παράταξης ο πρωθυπουργός. Ιδού τα λόγια του:
«Πολλοί μάς κατηγόρησαν ότι πολλά από αυτά που κάναμε δεν ήταν σοσιαλιστικά. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία όσων κάναμε ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμά μας. Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα μείνουν όλα ίδια, είπαμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα, με στόχο μια κοινωνία δίκαιη».
Μήπως είναι άλλη μια ομολογία του ότι το Μνημόνιο ήταν προαποφασισμένο;...

Βεβαίως, δεν αισθάνθηκε ο πρωθυπουργός την ανάγκη να δικαιολογήσει το πώς και γιατί το πρόγραμμα ενός «σοσιαλιστικού» κόμματος δεν είναι σοσιαλιστικό, ούτε καν σοσιαλδημοκρατικό, αλλά άκρως νεοφιλελεύθερο. Ούτε καν να αιτιολογήσει γιατί ο ίδιος είναι «σοσιαλιστής» (πάντα στα λόγια και ποτέ στα έργα) α λα καρτ (θα θυμάστε τη σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ όπου τα έχασε κι έβγαλε τη ΝΔ μη σοσιαλιστική!). Ανάλογα το ακροατήριο, κατά κανόνα στο εξωτερικό, και τα λογίδρια: όταν μιλάει σε επενδυτές αναστέλλονται τα σοσιαλιστικά του και μας ξεπουλάει κανονικάτα με τη γλώσσα της αγοράς, όταν μιλάει σε τίποτα χάπενινγκ της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» αρχίζει τους δικανικούς περί του σοσιαλισμού που είναι ισχυρότερος από ποτέ, περί των βαρών που δεν μπορεί να σηκώνουν μόνο οι μισθωτοί και πέρι μέτρων που δεν φέρνουν ανάπτυξη, κ.λπ.
Αυτά συμβαίνουν όταν «λεφτά υπάρχουν» στις τσέπες των μισθωτών κι εσύ απλώς έχεις διαβάσει στο λεξικό τη λέξη, «σοσιαλιστής» γιατί την άκουγες απ’ τον πατέρα σου. Και η «δίκαιη κοινωνία» καλά ακούγεται, το θέμα είναι τι σημαίνει και ποιους αφορά. Γιατί εκτός από την κοινωνία των πολλών που πληρώνει τα σπασμένα, υπάρχει και η κοινωνία των ολίγων που μες την αναμπουμπούλα χαίρεται, αλλά και άγχεται για ένα «δίκαιο» μερίδιο από τα οφέλη της κρίσης. Σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας λοιπόν αναφέρεται μάλλον ο Παπανδρέου καιστο γεγονός ότι έχει αναλάβει να τους «πουλήσει» δίκαιη μοιρασιά. Είπαμε, «λεφτά υπάρχουν», όλοι θα πάρετε...
Κάπου εκεί βρίσκεται και το βαθύτερο νόημα της δήλωσης του πρωθυπουργού στην χθεσινή ΚΟ:
«Προτεραιότητα αποτελεί να σώσουμε την πατρίδα με όποιο κόστος».
Μπορεί να μοιάζει ασύμβατη με την πραγματικότητα που ζούμε όλοι, αλλά για τον πρωθυπουργό που έχει ανατρέψει τη σημασία λέξεων κι εννοιών σημαίνει ένα πολύ απλό πράγμα. Ακόμα κι αν την αφήσουμε χωρίς λαό θα σώσουμε την «πατρίδα» (και την παρτίδα – τα γεωστρατηγικά και φυσικά ελέη της) υπέρ απάτριδων, εγχώριων και διεθνών, εκμεταλλευτών...




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger